Ekspertski razgovori o reviziji Kumanovskog sporazuma

Petak, 28.11.2008 | Međunarodna saradnja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Zdravko Ponoš, izjavio je da se danas sa zvaničnicima NATO-a i Kfora, na sastanku u Napulju posvećenom bezbednosnoj situaciji na Kosovu, dogovorio o ekspertskim razgovorima o reviziji Kumanovskog sporazuma.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Zdravko Ponoš, izjavio je da se danas sa zvaničnicima NATO-a i Kfora, na sastanku u Napulju posvećenom bezbednosnoj situaciji na Kosovu, dogovorio o ekspertskim razgovorima o reviziji Kumanovskog sporazuma.

—Danas sam u Napulju imao sastanak sa komandantom združenih snaga NATO-a Markom Ficdzeraldom. Razgovarali smo o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, a sastanku je prisustvovao i komandant Kfora, general potpukovnik Đuzepe Emilio Gaj. Sastanak sa Ficdzeraldom je nastavak razgovora koje sam imao prošle sedmice u Briselu sa komandantom NATO-a za Evropu, generalom Kredokom. Teme razgovora bile su iste, to jest glavna tema je bila bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji. Ovog puta razgovori su vođeni u svetlu činjenice da je Savet bezbednosti UN podržao izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a, odnosno o raspoređivanju Euleksa. Imamo i činjenicu o formiranju takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga, uz učešće Kfora, čemu se mi protivimo - istakao je general Ponoš.

—U suštini imamo promenjenu bezbednosnu konstelaciju na terenu i sve su to razlozi da se preispita Kumanovski sporazum i njegova svrsishodnost u postojećem obliku i zato sam tražio i dogovorili smo se da se održe ekspertski razgovori o reviziji Kumanovskog sporazuma, jer to jednostavno situacija zahteva - zaključio je general Ponoš.

Predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su 9. juna 1999. godine u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova. Time su okončani vazdušni napadi NATO-a na Jugoslaviju, a na Kosovu su, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, raspoređene međunarodne snage, u čijem je sastavu najveći broj vojnika iz zemalja članica NATO-a.

Tokom boravka u Italiji načelnik Generalštaba VS se sastao i sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije generalom Vinćencom Kamporinijem sa kojim se saglasio da ima i prostora i interesa da se vojna saradnja i dalje unapređuje u oblastima od obostranog interesa. Tu spada i saradnja specijalnih jedinica koja je i do sada bila razvijena, precizirao je načelnik Generalštaba VS, koji je tokom zvanične posete Italiji obišao i komandu specijalnih jedinica u Rimu i pripadnike specijalne jedinice u Livornu. (Tanjug)

Povezane vesti