Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju

Subota, 24.3.2012 | Aktuelnosti

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković položili su danas venac na Spomen obeležju žrtvama stradalim u NATO bombardovanju 1999. godine u Aleksincu. U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije vence su položili...

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković položili su danas venac na Spomen obeležju žrtvama stradalim u NATO bombardovanju 1999. godine u Aleksincu.

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije vence su položili zamenik načelnika Generalštaba general-major Milan Bjelica, komandant Kopnene vojske general-major Milan Mojsilović i komandant Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak.

Vence na Spomen obeležje žrtvama položili su i predstavnici Opštine Aleksinac i rodbina nastradalih, a komemoraciji je prisustvovao veliki broj građana Aleksinca, kao i pripadnika Vojske Srbije, Garde i kadeta Vojne akademije.

Predsednik Tadić je, posle polaganja venaca, rekao da je mnogo mesta u Srbiji kao što je Aleksinac i da je to mesto gde odajemo počast nastradalim građanima.

- Kao što je pesnikinja maločas rekla, taj rat nam se dogodio „od Milice do Grdelice“ i on je bio zločin protiv naše zemlje i protiv našeg naroda. Mi ćemo uvek ovaj dan obeležavati sećajući se nastradalih. Nažalost, ne možemo da vratimo one koji su izgubili život ali u našem sećanju produžavamo njihovo postojanje, rekao je predsednik.

- Sve ono što činimo u budućnosti treba da bude sazdano na taj način da više nikad ne budemo uključeni u bilo koji rat, čuvajući pre svega ljudske živote i našu zemlju, naglasio je predsednik Tadić.

Aleksinac je grad sa 17.000 stanovnika u dolini Južne Morave koji je u proleće 1999. godine bombardovan nekoliko puta. Spomen obeležje žrtvama podignuto je na mestu gde su 5. aprila pogođene privatne kuće. Tom prilikom poginulo je 11 osoba, 50 njih zadobilo je teže telesne povrede, više stambenih objekata potpuno je uništeno uključujući i Dom zdravlja i Hitnu pomoć.

Taj grad ponovo je bombardovan 27. maja kada su pogođene privatne kuće i industrijska zona grada.

Povodom Dana sećanja danas su položeni venci na spomen obeležja širom Srbije, kojima je obeleženo stradanje u vazdušnoj intervenciji NATO protiv Savezne Republike Jugoslavije, koja je trajala 78 dana. Bombardovanje je završeno 10. juna potpisivanjem Kumanovskog sporazuma i usvajanjem rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dan sećanja na nastradale u NATO bombardovanju obeležen je u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije nizom komemorativnih skupova i polaganjem venaca na spomenike stradalim pripadnicima Vojske.

U kasarni „Topčider“ u Beogradu, u prisustvu svih pripadnika komandi, jedinica i ustanova koje baziraju u kasarni, vence i cveće položile su delegacija Komande za obuku, predvođena pukovnikom Marinkom Pavlovićem, delegacija Udruženja porodica palih boraca ratova 1990-1999. i članovi porodica poginulih pripadnika komande 1. armije Vojske Jugoslavije.

U kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu  cveće su položile delegacije Kopnene vojske, na čelu s brigadnim generalom Vojinom Č. Jondićem, Kluba generala i admirala, udruženja vojnih penzionera, organizacije rezervnih vojnih starešina i porodice poginulih.

Povezane vesti