Otvoreni dan u garnizonu Vranje

Petak, 30.9.2016 | Civilno-vojna saradnja

Pripadnici Četvrte brigade kopnene vojske danas su u kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“ u Vranju, realizovali akciju „Otvoreni dan“ za sve građane Vranja i Pčinjskog okruga.

Iako je početak akcije najavljen za 12 časova, zbog velikog interesovanja građana, posebno učenika osnovnih i srednjih škola, prvi posetioci bili su u kasarni već od deset sati.

U sklopu akcije, koju Četvrta brigada kopnene vojske organizuje po deseti put, oko 3.500 posetilaca imalo je priliku da vidi deo naoružanja i opreme sa kojim raspolaže brigada, motorna i borbena vozila. Tenk M-84 i borbeno vozilo pešadije BVP M-80A privukli su najveću pažnju, dok su pripadnici vatrogasne jedinice prikazali postupak gašenja požara.

Posetioci su obišli Spomen-sobu Četvrte brigade, koja je jedinstvena u Srbiji, jer se osim imena i prezimena poginulih vojnika na spomen pločama nalaze i imena poginulih policajaca i civila, za period od oslobođenja Vranja 1878. godine do poslednjih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Spomen-sobu do sada je posetilo više od 50 hiljada ljudi, među kojima su brojne strane državne i vojne delegacije.

Osim pripadnika vranjskog garnizona u akciji su učestvovali i zaposleni u Crvenom krstu iz Vranja koji su brojnim građanima prikazali postupak ukazivanja prve pomoći, kao i evakuaciju povređenih.

Na samom kraju akcije, pripadnici Četvrte brigade prikazali su deo sportskih aktivnosti i to: primenjeno fizičko vežbanje, savlađivanje poligona pešadijskih prepreka, a mališane i građane Vranja i Pčinjskog okruga pozdravili su i fudbaleri fudbalskog kluba „Nebeski anđeli“.

Pre devet godina nekadašnja 78. motorizovana brigada prva je u Vojsci Srbije otvorila kapije kasarne za posetioce, da bi ubrzo nakon toga ovu akciju, sprovele i druge jedinice i garnizoni Vojske Srbije.

Povezane vesti