Obeležen Dan Centra za obuku kopnene vojske

Sreda, 16.11.2016 | Kultura i tradicija

U kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu danas je održana vojna svečanost povodom 16. novembra – Dana Centra za obuku kopnene vojske.

Obeležavanju decenije od formiranja Centra prisustvovali su komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, sa saradnicima, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici grada Požarevca, predsednici opština Braničevskog, Podunavskog i Pomoravskog okruga, predstavnici MUP-a, SPC, direktori preduzeća i škola iz Požarevca, predstavnici udruženja vojnih penzionera, ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, roditelji vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i drugi gosti.

Komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović čestitao praznik svim pripadnicima Centra za obuku kopnene vojske, a prisutnima se obratio i komandant Centra pukovnik Dragan Mesarović.

U okviru današnje svečanosti, gosti su bili u prilici da vide i prikaz dela naoružanja i opreme koji se koristi tokom izvođenja obuke, a nakon vojničkog dela svečanosti, upriličen je i obilazak renovirane fiskulturne sale.

Centar za obuku kopnene vojske formiran je u Požarevcu 1. decembra 2006. godine preformiranjem 565. nastavnog centra Kopnene vojske i kao takav nastavlja tradicije vojnih jedinica sa teritorije Braničeva, kao i tradicije nekadašnjih školskih centara pešadije, artiljerije, oklopnih i mehanizovanih jedinica i inžinjerije.

Dan jedinice obeležava se kada i Dan vida Kopnene vojske – 16. novembra, u znak sećanja na početak Kolubarske bitke.

Povezane vesti