Pomoć Vojske Srbije meštanima sela na Pešterskoj visoravni

Petak, 25.9.2020 | Civilno-vojna saradnja
U skladu sa planovima civilno-vojne saradnje, pripadnici Vojske Srbije ovih dana pružaju pomoć meštanima sela na Pešterskoj visoravni.

Đacima osnovnih škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u selu Raždaginja i „Rifat Burdzević Tršo“ u selu Karajukića Bunari u opštini Sjenica, pripadnici Vojske Srbije darovali su knjige u izdanju Medija centra „Odbrana“ i zaštitna sredstva za borbu protiv zarazne bolesti kovid 19.

Pripadnici Vojske Srbije su u školama održali i edukativna predavanja o tome kako prepoznati neeksplodirano ubojno sredstvo i šta u takvim slučajevima treba činiti.

Vojni lekari i medicinski tehničari će već sutra u selima Buđevo i Raždaginja sprovesti akciju „Vojni lekar na selu“, koja za cilj ima pružanje medicinske pomoći meštanima udaljenih sela sa otežanim pristupom sistemu zdravstvene zaštite. U okviru akcije, vojni medicinari će vršiti opšte lekarske preglede i obići stara i nepokretna lica.

U težnji da daju svoj doprinos unapređenju odvijanja nastave u seoskim školama u složenim uslovima izazvanim epedimijom zarazne bolesti kovid 19, pripadnici Vojske Srbije će narednih dana sprovesti dezinfekciju prostorija u seoskim školama.

Vojska Srbije je u okviru svoje treće misije i do sada pružala pomoć stanovništvu na području Pešterske visoravni. Više puta je pomagala u izgradnji puteva i vodovoda, raščišćavanju snežnih nanosa i vodosnabdevanju lokalnog stanovništva, dok su akcije „Vojni lekar na selu“ i „Selu u pohode“, koje su sprovođene u najudaljenijim selima, uvek nailazile na odličan prijem.

Povezane vesti