Lido i ove godine bliži građanima

Petak, 27.7.2018 | Civilno-vojna saradnja

Kao i prethodnih, i ove godine su pontoniri Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile iz garnizona Šabac postavili pontonski most koji premošćavanjem dunavskog rukavca spaja obalu Zemuna s Velikim ratnim ostrvom, odnosno omiljenim izletištem i dunavskom plažom Lido.

Pontonski most dužine 355 metara, koji čini 36 plovnih i dva krajnja plovna članka, iskusni pontoniri sastavili su u rekordnom roku od oko pet sati i pustili u promet 26. juna ove godine. Dnevno, za lepog vremena, u proseku preko mosta pređe blizu pet hiljada građana, u dane vikenda i do dva puta više.
 
– Kako bi se izbegle neželjene i nepredviđene situacije na pontonskom mostu i oko njega tokom dvadeset i četiri sata zadejstvovana je dežurna posada mosta koju čine dežurni logorske prostorije, njegov pomoćnik i četiri osmatarača koji se smenjuju na svaka dva sata, kaže potporučnik Nebojša Milovanović, komandir Drugog pontonirskog voda i komandant mosnog mesta prelaska.
 
– Prekjuče je devojka, iako je izričito zabranjeno, vozila bicikl mostom, izgubila ravnotežu i pala u vodu. Devojku smo brzom intervencijom izvukli iz vode, ali biciklu nije bilo spasa, priča o jednom od brojnih nepredviđenih događaja potporučnik Milovanović.
 
A da su Zemunci, ali i ostali posetioci popularne plaže prezadovoljni kažu nam i Đorđe Lazarević i njegov sin Vuk iz Zemuna, koje smo zatekli prilikom vraćanja sa Lida.
 
– Na Lidu smo svakodnevno. Pamtim vreme kada nije bilo ovog vojnog mosta pa se sa zemunske strane prelazilo skelom i čamcima. Bilo je to mnogo komplikovano, plaćalo se i nekada poduže čekalo na prevoz. Postavljanje pontonskog mosta je odlična stvar, pravi potez. Bravo za našu vojsku. Vojnici su korektni i fini, paze na nas, a most se redovno održava. Pogledajte samo kako je čist i uredan. Bravo vojsko, poručio je Lazarević.
 
Pontonski most koji su postavili pontoniri Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile biće u funkciji do 1. septembra, kada sledi njegovo rasklapanje i prevoženje u garnizon Šabac.

Povezane vesti