Generalni direktor Vojnog štaba EU u poseti Generalštabu Vojske Srbije

Četvrtak, 4.4.2019 | Aktivnosti NGŠ

Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milan Mojsilovića, u dvodnevnoj poseti Republici Srbiji boravi generalni direktor Vojnog štaba Evropske unije general-potpukovnik Esa Pulkinen.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović sastao se danas u Beogradu sa generalnim direktorom Vojnog štaba EU general-potpukovnikom Esom Pulkinenom.

Tom prilikom, general Mojsilović je upoznao sagovornika sa aktuelnom političko-bezbednosnom situacijom, ključnim izazovima i bezbednosnim pretnjama na prostoru Kosova i Metohije, kao i aktivnostima Vojske Srbije u borbenoj grupi EU ,,Helbrok“. Takođe, predstavio je i trenutno angažovanje Vojske Srbije u okviru multinacionalnih operacija koje se realizuju pod mandatom EU i UN.

General Pulkinen je istakao da Republika Srbija i njena vojska imaju značajnu ulogu u sprovođenju mirovnih misija EU i da na taj način daju nemerljiv doprinos u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU. On je pohvalio visok nivo obučenosti i angažovanje naših oficira u misijama EU.

U nastavku posete, general Pulkinen će se sastati sa državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Aleksandrom Živkovićem i vršiocem dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasadorom mr Branimirom Filipovićem.

Tokom sutrašnjeg dana general Pulkinen će posetiti Centar za mirovne operacije i Vojnomedicinsku akademiju i obratiće se polaznicima 62. klase Generalštabnog usavršavanja.

Povezane vesti