Obeležena 130. godišnjica vojne štampe

Petak, 23.1.2009 | Kultura i tradicija

Danas je u Domu Garde na Topčideru obeležena 130. godišnjica postojanja vojne štampe u Srbiji i 24. januar Dan Novinskog centra „Odbrana“ koji baštini tradicije lista „Ratnik“ koji je 1879. godine osnovao ministar vojni Jovan Mišković.

Danas je u Domu Garde na Topčideru obeležena 130. godišnjica postojanja vojne štampe u Srbiji i 24. januar Dan Novinskog centra „Odbrana“ koji baštini tradicije lista „Ratnik“ koji je 1879. godine osnovao ministar vojni Jovan Mišković. Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, najodgovornije ličnosti iz sistema odbrane, mnogobrojni gosti iz kulturnog i javnog života, predstavnici medija te prijatelji i saradnici magazina „Odbrana“.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac tom prilikom je rekao da bi general Jovan Mišković verovatno bio veoma zadovoljan kada bi znao da njegovi naslednici posle 130 godina uspešno nastavljaju tradicije koje je on započeo.

– Ne samo da smo uspeli da održimo časopis, nego smo uspeli da razvijemo novi nivo komunikacije koji prati novo tehnološko društvo. „Odbrana je svakako izraz želje da se komunicira kako sa pripadnicima vojske, tako i sa javnošću. Mislim da smo u protekloj godini magazin „Odbrana“ prikazali kao jedan od najvažnijih štampanih medija koji se bave sistemom odbrane i koji se veoma često citira – rekao je ministar Šutanovac.

On je podsetio da je u Srbiji uvek bilo mnogo onih koji su ukazivali na probleme ali su teško nalazili rešenja i dodao da danas novi menadzment, uz pomoć „Odbrane“ nudi i rešenja.

Ministar je naglasio da je magazin „Odbrana“ veoma važan medij komunikacije za vraćanje ugleda pripadnicima Vojske koji je tokom devedestih značajno urušen. On je dodao da će i dalje insistirati na kvalitetu medijske podrške koju sistemu odbrane pruža redakcija „Odbrane“.

– Posećenost našeg internet sajta podigli smo na oko 4.000 ulazaka dnevno, što je preko milion i po ulazaka godišnje, a takav bilans verovatno nema ni jedno ministarstvo niti državna institucija – zaključio je ministar odbrane.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću kapetan bojnog broda Petar Bošković rekao je da kontinuitet vojne pisane reči od Ratnika do Odbrane, koji su začeli i decenijama održavali posvećenici tom poslu, ugledna imena u svom vremenu i značajne ličnosti srpske istorije, ostavljaju nasleđe koje obavezuje. On je ocenio da se ugled magazina „Odbrana“ najbolje vidi po broju citiranih tekstova u drugim medijima. Bošković je dodao da će Uprava za odnose sa javnošću i redakcija magazina i dalje raditi na promociji aktivnosti u sistemu odbrane.

Ministar odnrane Dragan Šutanovac dodelio je Sandri Mandić, novinarki televizije B92 nagradu „Ivan Marković“ za najbolji novinarski rad o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2008. godini. Sandra Mandić nagrađena je za TV emisiju „Žene u vojsci“ koja je emitovana u okviru televizijskog serijala „B92 istražuje“.

Za najuspešnijeg novinara magazina „Odbrana“ proglašen je Radenko Mutavdzić, zamenik glavnog i odgovornog urednika, a zvanje najboljeg saradnika poneo je general u penziji Milosav Đorđević.

Tradicionalna nagrada magazina „Odbrana“ za „Sportistu godine Vojske Srbije“ pripala je poručniku Saši Petroviću, pripadniku Specijalne brigade, državnom prvaku u streljaštvu. Najuspešnija ekipa VS u 2008. godini su „Nebeske vidre“.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos razvoju vojnog sporta dodeljeno je general-majoru Vidosavu Kovačeviću, načelniku Vojne akademije. Drugo specijlano priznanje pripalo je zastavniku Goranu Todoroviću za padobranski skok u tandemu sa 8.350 metara koji predstavlja novi svetski rekord među paraplagičarima.

Odgovarajući na pitanja novinara o jučerašnjem sastanku sa iračkim kolegom, ministar Šutanovac rekao je da je jedan od ciljeva njegove posete bio da se uveri u poštovanje odredaba ugovora o izvozu naoružanja iz Srbije u Irak koji je prošle godine potpisan. Šutanovac je preneo veoma dobre utiske iračkih zvaničnika u vezi poštovanja rokova isporuka te da postoji mogućnost da se saradnja nastavi na najvišem nivou. Ministar je rekao da će iračka vlada uskoro preuzeti kontrolu nad celokupnom teritorijom države te da smatraju da su im za razvoj ekonomije neophodne jake bezbednosne snage. Buduća saradnja će biti bazirana, kako Šutanovac kaže, u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, ali i infrastruktrurnih projekata. On očekuje da premijer Iraka, na osnovu poziva predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića uskoro poseti našu zemlju.

Na pitanje o odnosima Srbije i Natoa, ministar je rekao da su kontakti Vojske Srbije i Kfora na nivou komandanta, odnosno načelnika Generalštaba prekinuti pre šest meseci i da Ministarstvo odbrane ukazuje da ta činjenica može stvoriti problem i u jevnosti u međusobnim odnosima. On je podsetio da je predsednik Republike najavio mogućnost povećanja broja pripadnika Vojske Srbije zbog situacije na Kosovu koja se prepoznaje kao izazov, čak i kao pretnja. Ministar je rekao da su odnosi sa Natoom u suštini korektni, ali da insitira na demilitarizaciji južne srpske pokrajine, kojoj, kako kaže nedostaje jaka kriminalistička policija da štiti bezbednost građana, dok Kosovo nije ugroženo spolja. Šutanovac je rekao da proces ukidanja Kopnene zone bezbednosti nema veze sa situacijom u pokrajini.

Na pitanje o budućem načelniku Generalštaba, ministar je rekao da u našoj vojsci postoji nekoliko veoma dobrih generala koji bi mogli da preuzmu tu odgovornu funkciju i da čeka odluku predsednika po tom pitanju. On je dodao da je veoma zadovoljan odnosima u sistemu odbrane.

Osvrnuvši se na pitanje o mogućnosti da mesto ministra odbrane u budućnosti pripadne ženi, Šutanovac je rekao da na to gleda kao na sasvim normalnu pojavu jer postoje dame koje veoma uspešno rukovode velikim sistemima.

Povezane vesti