Obuka vojnika na služenju vojnog roka u terenskim uslovima

Petak, 7.7.2023 | Obuka
Na poligonima za obuku Vojske Srbije u okolini Sombora, Valjeva i Leskovca ove nedelje je realizovano stacionarno logorovanje vojnika koji su u junu započeli služenje vojnog roka.

Ovaj oblik obuke na terenu realizuje se na kraju prve faze osposobljavanja i prolaze ga vojnici svih specijalnosti. Cilj je da se u praksi provere i primene stečena znanja i sposobnosti za izvršavanje osnovnih borbenih zadataka u odbrani i napadu, ali i da se vojnici adaptiraju na život i rad u terenskim uslovima.

Tokom višednevne obuke, uvežbavane su taktičke radnje i postupci vojnika u borbi, od orijentacije, osmatranja, maskiranja i kretanja na bojištu do izbora i izrade zaklona za dejstvo i zaštitu. Realizovana su i sva programom predviđena gađanja iz pešadijskog naoružanja.

Po povratku sa terena vojnike očekuje provera obučenosti, na kojoj će biti ocenjena njihova osposobljenost za izvršavanje osnovnih individualnih zadataka, a zatim i premeštaj u centre za specijalističku obuku, gde će se obučavati za vojnoevidencione specijalnosti za koje su regrutovani.

I ova generacija vojnika pokazuje visoku motivaciju i posvećenost na obuci i u realizaciji svih drugih zadataka. Mnogi od njih su već izrazili želju da postanu profesionalni vojnici Vojske Srbije, za šta mogu konkurisati još u toku služenja vojnog roka.

Povezane vesti