Obuka vojnika u terenskim uslovima

Četvrtak, 24.8.2023 | Obuka
Na poligonu „Pasuljanske livade“ ove nedelje se realizuje stacionarno logorovanje vojnika na služenju vojnog roka generacije „jun 2023“ koji se u Centru za obuku kopnene vojske obučavaju za specijalnosti rodova pešadije i artiljerije.

Ovaj segment individualne specijalističke obuke realizuje se u skladu sa programom osposobljavanja vojnika na služenju vojnog roka sa ciljem njihovog obučavanja za izvršavanje borbenih zadataka u odbrani i napadu i adaptiranja na život i rad u terenskim uslovima.

Tokom višednevnih aktivnosti na terenu, oni prolaze brojne sadržaje iz taktičke i vatrene obuke i realizuju programska gađanja iz naoružanja roda. Vojnici pešadijske specijalnosti dejstvovali su iz minobacača 82 mm i 120 mm, dok su artiljerci izvršili vežbovna i ispitna gađanja iz samohodnih haubica „gvozdika“. 

Ostvareni vrlodobri i odlični rezultati na gađanjima potvrđuju da je obuka sprovedena kvalitetno i da su vojnici zadatku pristupili disciplinovano, odgovorno i motivisano.

Po povratku sa terena vojnike očekuje završni deo individualne specijalističke obuke i provera obučenosti za izvršavanje taktičkih zadataka i borbenu upotrebu naoružanja roda, a zatim i premeštaj u jedinice Vojske Srbije u kojima će se obučavati za realizaciju kolektivnih zadataka.

Povezane vesti