Uređenje objekata za zaštitu od poplava u opštini Žitorađa

Četvrtak, 15.6.2023 | Civilno-vojna saradnja
Pripadnici Vojske Srbije, u saradnji sa lokalnom samoupravom u Žitorađi, ove nedelje izvode inžinjerijske radove na uređenju vodnih objekata za zaštitu od poplava i bujica na teritoriji te opštine.

Aktivnost se realizuje kroz inžinjerijsku obuku pripadnika Vojske Srbije u okviru projekta civilno-vojne saradnje, a cilj je da se uklanjanjem nabujale vegetacije, naslaga zemlje i drugog deponovanog materijala poveća propusna moć odvodnih kanala i tako smanji rizik od nastanka poplava.

Inžinjerijska radna grupa Kopnene vojske u raščišćavanju kanala koristi savremenu mehanizaciju kojom su jedinice Vojske Srbije opremljene prethodnih godina, a zajedno sa njima radove izvode i zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću „Žitorađa“.

Angažovanje na ovom projektu prilika je da pripadnici inžinjerijskih jedinica Kopnene vojske u praksi provere svoje sposobnosti i dodatno unaprede osposobljenost za rukovanje mehanizacijom koja se u Vojsci Srbije koristi za uređenje puteva, savlađivanje prepreka, zaprečavanje i maskiranje.

Vojska Srbije je više puta angažovala snage i sredstva radi otklanjanja posledica poplava, a realizacijom projekata civilno-vojne saradnje kroz inžinjerijsku obuku, započetom prošle godine, deluje i preventivno, čime daje svoj doprinos u sprečavanju nastanka štete po živote i materijalna dobra građana Republike Srbije.

Povezane vesti