Obuka izviđača Kopnene vojske u letnjim uslovima

Petak, 25.8.2023 | Obuka
Pripadnici izviđačkih jedinica iz sastava Kopnene vojske ove i prethodne nedelje su, u rejonima van mirnodopske lokacije, realizovali obuku za izvršavanje namenskih zadataka u letnjim uslovima.

Reč je o završnom segmentu ovog ciklusa obuke tokom kojeg su izviđači uvežbavali savlađivanje vodenih prepreka formacijskim i improvizovanim plovnim sredstvima i rešavali taktičke zadatke u različitim okruženjima, uz primenu mera maskiranja i prikrivanje tragova kretanja. 

Uvežbavana je i upotreba savremenih sredstava i sistema za osmatranje kojima su izviđačke jedinice opremljene u prethodnom periodu i čijim su uvođenjem u upotrebu u velikoj meri unapređene sposobnosti za osmatranje, prikupljanje i obradu obaveštajnih podataka.

Prethodno su izviđači sa uspehom savladali sadržaje obučavanja iz plivanja, borenja, preciznog gađanja nožem i osposobili se za preživljavanje i samostalnu ishranu u prirodi u uslovima otežanog snabdevanja jedinice.

Kontinuiranom obukom izviđačkih jedinica koja se izvodi tokom cele godine, na različitim tipovima terena širom zemlje i u svim vremenskim uslovima, obezbeđuje se visok nivo osposobljenosti i borbene gotovosti ovih sastava Vojske Srbije za realizaciju zadataka obaveštajnog obezbeđenja snaga u operacijama.
Ključne reči

Povezane vesti