U susret trećoj konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja

Sreda, 29.10.2008 | Međunarodna saradnja

Danas je u Domu Vojske Srbije održan prvi sastanak koordinacione grupe za pripremu Treće konferencije načelnika generalštaba balkanskih zemalja koja će se održati juna 2009. godine u Beogradu.

Danas je u Domu Vojske Srbije održan prvi sastanak koordinacione grupe za pripremu Treće konferencije načelnika generalštaba balkanskih zemalja koja će se održati juna 2009. godine u Beogradu. Reč je o novoj regionalnoj inicijativi balkanskih zemalja koja je uspostavljena 2006. godine. Prva konferencija održana je u Grčkoj, a druga u Turskoj jula ove godine. Domaćin treće konferencije je naša zemlja, a Generalštab Vojske Srbije je nosilac aktivnosti i ujedno organizator predstojećeg skupa.

Na današnjem sastanku bili su prisutni predstavnici Rumunije, Bugarske, Grčke, Turske, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Osnova predstojeće konferencije i regionalne inicijative jeste zajedničko delovanje na jačanju bezbednosti i stabilnosti regiona, uzajamna pomoć, pre svega u tehnološkim i prirodnim katastrofama kao i rad na obuci i obrazovanju radi dostizanja interoperabilnosti. Radi ostvarenja tih ciljeva formirane su dve podgrupe koje se bave konkretnim zadacima.

Uspostavljene su i dve liste koje ove godine imaju oko 40 aktivnosti – uglavnom su to vojne vežbe, kursevi i seminari. Neke od tih aktivnosti obavezujuće su za zemlje učesnice, a ostale su otvorene i za druge zemlje.

Saradnja balkanskih zemalja potvrdila se i tokom požara u Grčkoj,kada se videlo koliko je značajno da zemlje regiona zajednički deluju i koodiniraju svoj rad. Jedan od zadataka naredne konferencije biće da se utvrdi šta zemlje regiona zajednički mogu da urade u takvim situacijama, kako bi se u slučaju tehnoloških i prirodnih katastrofa moglo efikasnije reagovati.

Povezane vesti