Obuka u mehanizovanim bataljonima Kopnene vojske

Sreda, 8.11.2023 | Obuka
U rejonima mirnodopskih lokacija i na vežbovnom prostoru u toku je realizacija intenzivne obuke pripadnika mehanizovanih jedinica za izvršavanje borbenih zadataka u operacijama Kopnene vojske. 

Ovom obukom započinje zimski ciklus osposobljavanja profesionalnog sastava za realizaciju dodeljenih misija i zadataka, a opšti cilj je dalje unapređenje kako individualne obučenosti pojedinaca, tako i ukupne borbene gotovosti jedinica.

U skladu sa programom obuke, sada se uvežbavaju taktičke radnje i postupci na maršu i tokom izvođenja odbrambenih i napadnih operacija, uz upotrebu osnovnog borbenog sredstva mehanizovanih jedinica — borbenog vozila pešadije M-80A. Akcenat je na zajedničkom taktičkom uvežbavanju posada borbenog vozila pešadije i ukrcanih pešadijskih odeljenja, kao i na osposobljavanju za osnovno održavanje svih podsistema i naoružanja. 

U nastavku sledi realizacija kondicionih gađanja na specijalizovanim poligonima Vojske Srbije, a potom i taktičke vežbe i bojeva gađanja u zimskim uslovima, kada će pripadnici mehanizovanih bataljona u praksi demonstrirati taktičku i vatrenu osposobljenost.

Obuka u mehanizovanim bataljonima, koji su, uz oklopne jedinice, nosioci manevra u operacijama Vojske Srbije, izvodi se u svim uslovima tokom cele godine. Njenom realizacijom postiže se zahtevani nivo osposobljenosti svakog pojedinca, timska efikasnost i brzina reagovanja, što je od ključnog značaja za brzo uvođenje pešadije u borbu i adekvatnu vatrenu podršku i zaštitu snaga u operacijama.
Ključne reči

Povezane vesti