Poseta komandanta Mađarske vojske Republici Srbiji

Utorak, 2.11.2021 | Aktivnosti NGŠ
Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića u zvaničnoj poseti Republici Srbiji boravi komandant Mađarske vojske general-potpukovnik Romulus Rusin-Sendi.

General Rusin-Sendi je danas posetio Generalštab Vojske Srbije gde je sa generalom Mojsilovićem razgovarao o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i mogućnostima za dalje unapređenje bilateralne saradnje Vojske Srbije i Mađarske vojske.

Uz ocenu da je saradnja dveju vojski intenzivna i sadržajna, istaknuto je da je ona zasnovana na prijateljskim i dobrosusedskim odnosima i da je karakteriše stalno kvantitativno i kvalitativno unapređenje, pre svega u oblasti obuke i vežbi, čijom realizacijom se značajno unapređuje interoperabilnost i borbena gotovost.

Posebno je apostrofiran značaj mađarskog učešća u sastavu Kfora, na čijem čelu se od polovine oktobra nalazi general-major Ferenc Kajari, za očuvanje mira i bezbednosti celokupnog stanovništva na prostoru Kosova i Metohije i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog i verskog nasleđa. 

Komandant Mađarske vojske će tokom boravka u Srbiji posetiti i Ministarstvo odbrane i 72. brigadu za specijalne operacije.

Povezane vesti