Redovna zamena kontingenta Vojske Srbije u Libanu

Nedelja, 31.12.2023 | Multinacionalne operacije
Kontingent Vojske Srbije koji je od kraja juna ove godine bio angažovan u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu vratio se u Republiku Srbiju nakon uspešnog završetka angažovanja u misiji.

U prethodnih šest meseci pripadnici ovog kontingenta, koji čine pešadijska četa iz sastava Prve brigade kopnene vojske i štabni oficiri, realizovali su zadatke u sektoru „Istok“ mirovne operacije u Libanu.

Njihovo angažovanje u složenim bezbednosnim uslovima ocenjeno je od strane pretpostavljenih starešina i komande misije kao izuzetno profesionalno i odgovorno, čime su na najbolji način opravdali ugled srpskog vojnika i reprezentovali Vojsku Srbije i našu zemlju u međunarodnom okruženju.

U zonu operacije danas je upućen novi kontingent Vojske Srbije, koji će narednih šest meseci, kao i njihovi prethodnici, izvršavati odgovorne zadatke na očuvanju mira u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Dočeku i ispraćaju pripadnika Vojske Srbije sa aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu prisustvovali su načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba general-major Tiosav Janković, komandanti Prve i  Druge brigade kopnene vojske brigadni generali Zoran Nasković i Siniša Stašević, i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Mirjana Milenković.

Vojska Srbije je učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu otpočela 2010. godine, a osim kontingenta u sektoru „Istok“, trenutno je u ovoj operaciji raspoređen i vod Vojske Srbije za zaštitu mirovnih snaga u sektoru „Zapad“.

Povezane vesti