Dodeljene plakete za najplemenitiji podvig godine

Petak, 12.12.2008 | Civilno-vojna saradnja

Plakete za najplemenitiji podvig godine, u akciji koju 46. put zaredom organizuje Kompanija „Novosti“, dodeljene su danas u Skupštini grada Beograda.

Plakete za najplemenitiji podvig godine, 46. put zaredom, dodeljene su danas u Skupštini grada Beograda. Akciju tradicionalno organizuje Kompanija „Novosti“. Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, direktor i glavni urednik „Novosti“ Manojlo Vukotić.

Žiri, koga je činilo 14 članova, uglednih građana naše zemlje, a na čijem je čelu bio akademik Matija Bećković, dodelio je Zlatnu plaketu za kolektivni Najplemenitiji podvig godine šestorici članova Omladinske brigade „Dimitrije Lazarov Raša“ iz Beočina, koji su svojim sredstvima sagradili kuću Marini i Milošu Barlovu iz Knića, deci bez porodice.

Zlatna plaketa za dečiji najplemenitiji podvig pripala je četrnaestogodišnjem Miliji Jeliću, koji već četiri godine sam brine o bolesnom ocu i mlađoj sestri, ali i vodi domaćinstvo.

Smilji i Milanu Vidović iz Republike Srpske, koji su donirali pet organa sina koji je stradao u saobraćajnoj nesreći i tako spasili pet života nepoznatih ljudi, dodeljena je Zlatna plaketa za pojedinačni najplemenitiji podvig godine.

Zlatna plaketa za najplemenitiji podvig posthumno je dodeljena tragično nastradalom pilotu Vojske Srbije, potpukovniku Ištvanu Kanasu. Plaketu je primila porodica – supruga Piroška, ćerka Laura i sin Ištvan Kanas. Tom prilikom, ministar odbrane uručio je dokumenta porodici Kanas o otplati stambenog kredita, koji je pre tragedije podigao potpukovnik Kanas.

– Ova sala je mala za sve one koji su u ovoj godini zaslužili nagradu za najplemenitiji podvig. Priznanje koje je danas posthumno dobio potpukovnik Ištvan Kanas predstavlja i priznanje svim pilotima Vojske koji svakodnevno lete nebom iznad Srbije i čine podvige. To jeste i priznanje našim pilotima koji su 1999. godine pokazali da su neustrašivi. Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva odbrane, odlučila je da otplati kredit koji je za stan podigao potpukovnik Kanas i porodica Kanas će od danas živeti u svom stanu – rekao je ministar Šutanovac, čestitajući svim dobitnicima priznanja na plemenitosti, hrabrosti i čovečnosti.

Među 11 dobitnika specijalnih plaketa Večernjih novosti su i žitelji Barande Sava Radojev i Saša Vlah za pomoć pilotu majoru Tomasu Janiku koji se katapultirao iz aviona „orao“.

Akademik Matija Bećković naglasio je da je ovogodišnji žiri „Novosti“ za najplemenitiji podvig godine bio jednodušan, što za naše prilike nije mali podvig. On se samo poklonio onima koji su plemenite podvige činili. A ni taj poklon nije mali.

– Naš svet kao da je škrt na pohvalama i priznanjima. Kad je neko plemenit radije kažemo da nije loš. Žiri, zato, nije škrtario, već na sva zvona oglasio ko je bio najplemenitiji i ko je učinio najplemenitiji podvig ove godine. To svedoči koliko nam je plemenitost nasušna, a plemeniti ljudi dragoceni – rekao je Bećković.

Direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ Manojlo Vukotić istakao je da smo svi ponosni na četu podvižnika, obične ljude koji su u 2008. godini činili plemenita dela, obična, komšijska, domaćinska.

– Oni pomažu delima, a ne rečima. A dela su teža nego reči. Oni i ne žele hvalu. Njihovo dobro samo se hvali. Njihovo bogatstvo jesu njihove vrline – naglasio je Vukotić.

Povezane vesti