Maketarsko takmičenje „Aprilskim herojima u čast“

Ponedeljak, 8.4.2013 | Civilno-vojna saradnja

Maketarsko takmičenje „Aprilskim herojima u čast“, koje organizuju maketari 204. vazduhoplovne brigade pod pokroviteljstvom Vazduhoplovstva i PVO, održano je juče u komandi tog operativnog sastava u Zemunu. Takmičenje je otvorio potpukovnik Aleksandar Piposki, komandant 101. lovačke avijacijske eksadrile.

Maketarsko takmičenje „Aprilskim herojima u čast“, koje organizuju maketari 204. vazduhoplovne brigade pod pokroviteljstvom Vazduhoplovstva i PVO, održano je juče u komandi tog operativnog sastava u Zemunu.

Takmičenje je otvorio potpukovnik Aleksandar Piposki, komandant 101. lovačke avijacijske eksadrile, a najboljima u po pet juniorskih i kadetskih i 24 seniorske klase medalje je dodelio komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić.

Za najbolju maketu proglašena je „Dakota sa Željave“ koju je izradio Dejan Rankov.

Osim u uobičajenim kategorijama, maketari su ovog puta bili kandidati i za osvajanje pozicija u četiri specijalne klase koje su ponele imena naših slavnih pilota Mihaila Petrovića, Božidara Kostića, Milenka Pavlovića i Zorana Radosavljevića.

Najbolji u ovim kategorijama bili su Dejan Rankov (u prvoj i trećoj), Dušan Surla u drugoj, i Aleksandar Tumbin u poslednjoj. Pobednicima u ovim klasama pehare su uručili članovi rodbine čuvenih pilota.

Ovogodišnji kup imao je i humanitarni karakter pošto su se maketari i posetioci manifestacije pridružili akciji sakupljanja dobrovoljnog priloga za pomoć maloj Tijani Ognjanović.

Takmičenje je organizovano u sklopu obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, u znak sećanja na sve pilote koji nebo Srbije čine bezbednim.

Namera pripadnika 204. vazduhoplovne brigade sa aerodroma u Batajnici jeste da takmičenje dobije tradicionalni karakter, ali i da mu pridruže niz drugih aktivnosti, među kojima i spotrska nadmetanja.

U takmičarskom delu osim pojedinačnih učesnika prisutni su bili i klubovi iz Maketarskog saveza Srbije. Gosti su imali priliku i da razgovaraju sa pilotima veteranima našeg vazduhoplovstva.

Povezane vesti