Pethiljaditi padobranski skok zastavnika Miroljuba Janićijevića

Četvrtak, 4.7.2013 | Sport u Vojsci

Zastavnik Miroljub Janićijević iz 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade izveo je danas na niškom aerodromu svoj pethiljaditi padobranski skok.

Zastavnik Miroljub Janićijević iz 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade izveo je danas na niškom aerodromu svoj pethiljaditi padobranski skok.

On je bio deo dvanaestorke koja je realizovala grupni likovni skok sa visine od tri hiljade metara, tako što su četiri padobranca skočila u bazi iz helikoptera, dok su se ostali, dvojica po dvojica, priključivali.

– Ovo je veoma emotivan trenutak za mene. U našoj zemlji pet hiljada padobranskih skokova predstavljaju, zaista, veliko dostignuće. Srećan sam i zbog toga što sam najmlađi padobranac u Srbiji, koji je uspeo da sa 43 godine skoči pet hiljada skokova, i prvi pripadnik Vojske Srbije koji je u službi izveo toliko skokova – rekao je zastavnik Janićijević odmah posle atraktivnog skoka i sigurnog prizemljenja.

Komandant 63. padobranskog bataljona potpukovnik Nenad Zonić naglašava da se u bataljonu svi ponose zbog Janićijevićevog jubileja.

– Pravo je zadovoljstvo da u vojnom kolektivu imate ljude poput zastavnika Miroljuba Janićijevića. On godinama nesebično prenosi svoje iskustvo, znanja i veštine na ostale pripadnike jedinice, unapređuje nivo padobranske obuke, a samim tim i operativne sposobnosti. Pored toga, on je kao član ekipe ’Nebeske vidre’ osvojio mnogobrojna priznanja i nagrade i time podigao ugled našeg sastava i vojske u celini – rekao je potpukovnik Zonić.

Zastavnik Miroljub Janićijević rođen je u Kruševcu, 1970. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu i počeo da se bavi padobranstvom u aero-klubu „Mihajlo Živić“. Bavio se karateom kao dečak, ali ga je kasnije, u tinejdzerskim godinama, osvojilo padobranstvo. Miroljub je u aero-klubu imao sedamdeset skokova, a onda je, tokom služenja vojnog roka, konkurisao za profesionalnog vojnika i 1990. godine počeo da radi u tadašnjoj 63. padobranskoj brigadi.

Miroljub ima zvanje instruktora padobranstva prve klase i nosilac je zlatnog padobranskog znaka od 2004. godine. Pet hiljada izvedenih padobranskih skokova znači da je Janićijević u proseku skakao svakog radnog dana i da u slobodnom padu ima četrdeset časova letenja.

– U ovih pet hiljada skokova pet puta sam otvarao rezervni padobran, imao sam par povreda, ali ne pamtim neke loše momente u padobranstvu. Važno je imati prave učitelje, a ja sam imao sreću da su mi nastavnici bili kvalitetni padobranci, Ljubiša Naumović u civilstvu i kapetan prve klase Mirko Đorđević u vojsci. Sada sam već i ja učitelj bataljonu padobranaca, pošto sam obučio preko 400 padobranaca kroz instruktorski rad.

Janićijević je više puta bio državni prvak u različitim sportskim padobranskim disciplinama, dok mu je u međunarodnoj konkurenciji najveći uspeh osvajanje osmog mesta na svetskom prvenstvu 1997. godine, u disciplini skok na cilj.

– Moja takmičarska karijera još nije završena – kaže zastavnik Miroljub Janićijević. – Vreme za postizanje najboljih rezultata u skoku na cilj je od trideset pete do pedesete godine, jer ta disciplina zahteva smirenost i iskustvo padobranca. Naše sportsko padobranstvo je na svetskom nivou negde u sredini, a za svetski vrh su potrebna ozbiljnija ulaganja.

Povezane vesti