Poseta komandanta Nacionalne garde Kipra

Ponedeljak, 4.6.2018 | Međunarodna saradnja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas u Beogradu sa komandantom Nacionalne garde Kipra general-potpukovnikom Ilijasom Leontarisom.

General Diković je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da bude domaćin komandantu Nacionalne garde Kipra.

– Tradicionalni odnosi vežu dve zemlje i poseta komandanta Nacionalne garde Republike Kipar jeste prilika da se operacionalizuju dogovori po pitanju vojne saradnje, a koji su postignuti prilikom susreta dva ministra odbrane 2017. godine – naglasio je general Diković upućujući zahvalnost Kipru na principijelnoj politici po pitanju nepriznavanja kosovske nezavisnosti i velikoj podršci koju upućuje Srbiji u rešavanju tog problema.

General Diković je istakao da će se u razgovoru pažnja posvetiti vojno-vojnoj, vojnoekonomskoj, vojnomedicinskoj i saradnji u oblasti obuke i obrazovanja, a jedna od bitnih tema biće i pitanje bezbednosti u ovom delu Evrope.

– U Republici Kipar trenutno se nalazi 43 pripadnika Vojske Srbije u misiji i zadovoljstvo mi je što mogu istaći da naši vojnici pokazuju visok profesionalizam i na taj način doprinose međusobnom poverenju i jačanju odnosa između dve vojske – ocenio je general Diković izrazivši nadu da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja.

Kako je istakao general Leontaris, osnovni cilj posete Republici Srbiji i Generalštabu Vojske Srbije jeste uspostavljanje dobre i unapređenje saradnje dveju vojski. On je podsetio da saradnja između Srbije i Kipra ima višedecenijsku tradiciju, a da je težnja da se ona u budućnosti dodatno proširi, naročito u vojno-vojnom domenu.

– Posebno dobra saradnja naše dve zemlje u političkim odnosima odražava se i na dobru saradnju naše dve vojske. Bazirano na tome, želimo da nastavimo dobru saradnju i da Kipar nastavi da podržava politiku Republike Srbije posebno u domenu nepriznavanja Kosova u sadašnjim uslovima – zaključio je komandant general Leontaris, zahvalivši Republici Srbiji na podršci i angažovanju pripadnika naše vojske na zaštiti mira na Kipru.

U okviru zvanične posete general Leontaris će se susresti i sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, a delegacija Nacionalne garde Kipra će tokom boravka u Srbiji položiti i venac na Spomenik neznanom junaku na Avali te posetiti Vojnu i Vojnomedicinsku akademiju i poligon u Nikincima.

Mirjana Krstović, MC Odbrana

Povezane vesti