Pripreme pilota za gađanje na poligonu „Šabla“

Subota, 8.6.2019 | Obuka

Na aerodrom „Graf Ignatijevo“ u blizini bugarskog grada Plovdiva, u toku su pripreme pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije za zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru koje će sa kolegama iz Bugarske armije izvesti na poligonu „Šabla“.

Izvršen je i prelet tri aviona MiG-29 iz Srbije u Bugarsku, a pilote iz sastava 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade koji će izvesti gađanje, po sletanju na aerodrom „Graf Ignatijevo“ dočekao je tehnički sastav i bugarske kolege.

Među pilotima je i major Goran Bulajić, koji je govoreći o značaju predstojećeg zajedničkog gađanja istakao da je reč o raketiranju ciljeva u vazdušnom prostoru iznad velikih vodenih površina.

– Na poligonu „Šabla“ imaćemo priliku da znanje koje smo proteklih godina stekli tu i proverimo i sagledamo na kom se nivou nalazimo – istakao je major Bulajić.

Na aerodromu „Graf Ignatijevo“ smešten je i deo tehničkog sastava pripadnika RV i PVO zadužen za prihvat aviona po sletanju na aerodrom i njihovu pripremu za raketiranje ciljeva, a na aerodromu „Balčik“ tokom gađanja biće oficiri za navođenje.

Raketiranje ciljeva u vazdušnom prostoru u aktvatoriju Crnog mora piloti 204. vazduhoplovne brigade avionima MiG-29 na poligonu „Šabla“ uspešno su izveli i 2011. godine.

Povezane vesti