Letnja obuka izviđača u savlađivanju vodenih prepreka

Petak, 31.7.2020 | Obuka
Redovna obuka izviđačkih jedinica zahtevna je i naporna, a izvodi se na različitim tipovima terena širom zemlje kako bi uslovi obučavanja bili približni onima u kojima se izviđači mogu naći prilikom realizacije zadataka.

U okviru obuke koja se izvodi u letnjim uslovima, izviđači Treće brigade kopnene vojske do sada su savladali sadržaje iz plivanja, borenja i gađanja nožem, a trenutno realizuju obuku u savlađivanju vodenih prepreka formacijskim i sredstvima izrađenim od priručnog materijala.

Različite situacije i okruženja u kojima izviđačke jedinice izvršavaju zadatke iziskuju snalažljivost, kreativnost i iskustvo, pa osim  što koriste formacijska sredstava za savlađivanje vodenih prepreka izviđači izrađuju i splavove i druga plovna sredstva od dostupnog materijala.

Nakon obuke u savlađivanju vodenih prepreka, sledi završna vežba u okviru koje se u realnim uslovima, koji obuhvataju i ishranu u prirodi, proverava obučenost izviđača za rešavanje zadataka u dubini neprijatelja.

Izviđačke jedinice Kopnene vojske opremljene su savremenim sredstvima i opremom, od posebnih kompleta uniformi za jedinice ove namene, do sredstava za prikupljanje obaveštajnih podataka. Prilikom selekcije ljudstva za ove jedinice važe posebni kriterijumi pa se fizička spremnost i psihička stabilnost izviđača i njihova sposobnost za rešavanje i najtežih zadataka u dubini neprijatelja ne dovode u pitanje.

Povezane vesti