General Diković posetio učesnike vežbe Platinasti vuk 2018

Petak, 15.6.2018 | Aktivnosti NGŠ

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković posetio je učesnike vežbe „Platinasti vuk 2018“ u bazi „Jug“ gde se uverio u visok kvalitet obučavanja i priprema za završni deo vežbe koja se odvija od 11. do 22. juna.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, u pratnji komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića i komandanta Četvrte brigade pukovnika Slobodana Stope, posetio je učesnike vežbe „Platinasti vuk 2018“ u bazi „Jug“ gde se, tokom obilaska poligona i u razgovoru s pripadnicima vojski Bugarske, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Mađarske, Rumunije, SAD i Crne Gore, uverio u visok kvalitet obučavanja i priprema za završni deo vežbe koja se odvija od 11. do 22. juna. 

Posle referisanja komandanta vežbe pukovnika Slađana Stamenkovića i obilaska vežbajućih jedinica na terenima na kojima se izvodi obuka u održavanju javnog reda i mira, korišćenju nesmrtonosnog oružja, kontroli mase, blokadi i pretrazi terena i borba u naseljenom mestu, general Diković je izrazio zadovoljstvo dostignutim stepenom obučenosti i prikazanim veštinama učesnika vežbe. 

– Jedan od prioriteta rada naše Vojske je i međunarodna saradnja. Pratimo kretanja u sistemu oružanih snaga drugih zemalja i činimo napore da budemo aktivni učesnici održavanja bezbednosti i mira u svetu i na taj način dosledno sledimo politiku i rad rukovodstva Republike Srbije. Veliku pažnju pridajemo regionalnoj saradnji, a jedna od manifestacija te saradnje je i međunarodna vežba „Platinasti vuk 2018“ koju organizujemo od 2014. godine, zajedno s našim partnerima iz Nacionalne garde Ohaja i pripadnicima vojski Velike Britanije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Ujedinjenih arapskih emirata i Bosne i Hercegovine. Ova vežba ima za cilj da se naše snage zajednički obučavaju za učešće u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju. Ovog puta na vežbi učestvuje 231 pripadnik stranih oružanih snaga koji će u Srbiji provesti petnaestak dana. S našim vojnicima se uvežbavaju u taktikama, tehnikama i procedurama koje se koriste u multinacionalnim operacijama očuvanja mira u kojima smo mi danas itekako prisutni. 

Na ovaj način povećavamo sposobnosti jedinica naše vojske za učešće u misijama. 

Ocenjujući da se obuka odvija prema predviđenom planu i usvojenoj agendi, general Diković je istakao da je baza „Jug“ izabrana za realizaciju ove vežbe zbog njenog povoljnog geografskog položaja, ali i zato što je kvalitet poligona, pre svega infrastruktura, podignut na nivo potreban za uspešnu i efikasnu obuku. Poligoni, vežbališta, strelišta i uslovi za smeštaj ljudi koji učestvuju na vežbi odgovaraju međunarodnim standardima, pa će se slične vežbe i u budućnosti izvoditi uz što veće učešće pripadnika vojski drugih zemalja. 

– Danas sam se sa saradnicima uverio da svi učesnici vežbe vredno rade, da su radnje i procedure koje uvežbavaju veoma složene i da se bezbednosti tokom uvežbavanja poklanja velika pažnja. Da nema različitih uniformi, teško da bi razlikovali pripadnike jedne ili druge vojske, pošto u nivou obučenosti i zajedničkom radu gotovo da nema razlike. To je jedan od najvažnijih ciljeva koji želimo da ostvarimo. Sa nama su na vežbi i pripadnici vojske Ujedinjenih arapskih emirata koji se obučavaju u dejstvima na planinskom području, kojim mi u Srbiji obilujemo, rekao je general Diković. 

Na vežbi „Platinasti vuk 2018“, koja se na bazi „Jug“ odvija peti put, učestvuje oko 500 oficira, podoficira i vojnika iz Srbije i osam inostranih vojski. Teme vežbe su taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama uz korišćenje neubojitog oružja, a kruna obučavanja biće taktička vežba operacija očuvanja mira.    

Dušan Glišić, MC Odbrana 

Povezane vesti