Predsednik Vučić prisustvovao Združenoj taktičkoj vežbi Vojske Srbije i MUP-a

Nedelja, 28.8.2022 | Obuka
Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, zajedno sa ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao je danas Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Severac 2022“ snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, na poligonu „Pasuljanske livade“. Vežbi je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, kao i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Po završetku vežbe, vrhovni komandant Vojske Srbije je odao priznanje učesnicima vežbe na prikazanoj osposobljenosti za izvođenje operacija.

— Izvanredna koordinacija, pripremljenost i obučenost naših snaga bezbednosti. Čestitam i veliko hvala za trud, hrabrost i ljubav prema otadzbini. Živela Srbija! — istakao je predsednik Vučić.
  
Združena taktička vežba predstavlja završni deo intenzivnih vežbovnih aktivnosti koje su izvedene tokom ove nedelje na Pasuljanskim livadama i na kojima je učestvovalo više od 2.500 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a i oko 100 sredstava borbene tehnike.  

Reč je o planskim aktivnostima koje se realizuju radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije i MUP-a.  

Na vežbi je prikazano dejstvo ojačane taktičke grupe u izvođenju operacija, kao i sadejstvo i saradnja različitih sastava Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i specijalnih snaga Vojske Srbije i policije angažovanih na istom zadatku, dok su bili angažovani  helikopteri Mi-35, Mi-17 i H-145, artiljerijsko-raketni sistem PVO „Pancir S1“, borbena oklopna vozila „lazar 3“ i „miloš“, zatim tenkovi M-84, borbena vozila pešadije M-80A, oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS, vojnopolicijska borbena vozila VPB M86. Borbene mogućnosti predstavili su i samohodne haubice 155mm „Nora B-52“ i 122mm „gvozdika“, artiljerijsko-raketni sistemi „PASARS“, kao i bespilotne letelice.

Povezane vesti