Uspešno završena združena taktička vežba „Vatreni štit 2022“

Subota, 9.4.2022 | Obuka
Združena taktička vežba s bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022“, koju je izvelo više od hiljadu pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, završena je večeras vežbom ojačane taktičke grupe u izvođenju odbrambene operacije.

Završnici vežbe su prisustvovali vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i najodgovornije starešine Vojske Srbije.

Vežba je izvedena radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću, a njenom uspešnom realizacijom demonstrirana je odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i sadejstvo jedinica Vojske Srbije u odgovoru na izazove, rizike i pretnje po bezbednost naše zemlje.

Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić je u obraćanju posle završetka vežbe rekao da je zadovoljan prikazanim kapacitetima i istakao da se moglo videti da bi malo ko voleo da se nađe na strani našeg neprijatelja.

– Ta vrsta vatrene moći koju smo večeras prikazali je samo deo, nije ni blizu svega što imamo. Prosto nikome ne bi bilo jednostavno da se takvoj vatrenoj moći suprotstavi – naglasio je predsednik Vučić.

– Čestitam svim učesnicima, vežba je bila uspešna i rizična, jer se gađalo bojevom municijom, letelo je preko glava naših vojnika. Vojnici će nastaviti da rade, i sutra i prekosutra ćemo imati komplikovana gađanja. Važno je da smo mogli da vidimo koliko je toga promenjeno i noćni uslovi su oni koji prave razliku između ozbiljnih vojski i onih koji su manje uspešne – naveo je vrhovni komandant Vojske Srbije.

Predsednik Vučić je najavio i nova ulaganja u Vojsku Srbije.

– U utorak ili sredu predstavićemo najmoćnije oružje koje Srbija ima, nešto što dramatično pojačava naše borbene sposobnosti. Pregovaramo sa Francuskom o kupovini 12 novih 'rafala', o tome pričam već godinu dana, a pregovaramo sa još jednom zemljom o kupovini 12 polovnih. Razgovara se i o trećoj varijanti, takozvanoj kombinovanoj lovačko-bombarderskoj avijaciji. Reč je o tri zemlje, a pojavljuju su i druge, konkurencija je velika – istakao je predsednik Vučić i dodao da je dobio obećanje od turskog predsednika Erdogana da ćemo preko reda dobiti mogućnost da kupimo bespilotne letelice „bajraktar“.

Vrhovni komandant je ocenio da Vojska Srbije pravi najveće korake u regionu čitavog Balkana i zaključio da je srpska vojska mnogostruko jača nego što je ikada bila, što je odvraćajući faktor svakome ko bi da ugrozi mir i stabilnost građanima Srbije.

Na vežbi „Vatreni štit 2022“ su bili angažovani avioni, helikopteri, PVO sistemi, tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljerijski sistemi i oruđa, a javnosti je prvi put prikazano dejstvo protivoklopnog lansirnog sistema „kornet“. Predstavljene su i borbene mogućnosti novih sredstva iz domaćeg razvoja.

Povezane vesti