Učešće pešadijske čete Vojske Srbije na vežbi u Nemačkoj

Ponedeljak, 27.9.2021 | Obuka
Pešadijska četa iz sastava Četvrte brigade kopnene vojske učestvuje na međunarodnoj vežbi „Ukrštene sablje 21“, koja se od 3. do 29. septembra održava u multinacionalnom centru za obuku „Hoenfels“ u Saveznoj Republici Nemačkoj.

Vežbu su organizovale Evropska i Afrička komanda Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, a na njoj ove godine, osim iz SAD i Srbije, učestvuju i pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Velike Britanije, Mađarske, Moldavije, Italije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Severne Makedonije, Ukrajine i Francuske.

Cilj vežbe je razvoj interoperabilnosti i međusobnog razumevanja kopnenih vojski partnerskih zemalja u toku izvođenja operacija podrške miru, a tokom višenedeljnog boravka na poligonu u SR Nemačkoj uvežbavaju se taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom napadnih i odbrambenih operacija na taktičkom nivou i borbe u urbanoj sredini.

Ovo je četvrto učešće jedinica Vojske Srbije na vežbama iz serije „Ukrštene sablje“. Vojska Srbije je na vežbi „Ukrštene sablje“ prvi put uzela učešće 2012. godine, sa jednim pešadijskim vodom, a od 2016. godine na ovoj vežbi učestvuje po jedna pešadijska četa iz sastava Kopnene vojske.

Povezane vesti