Obuka vojnika roda artiljerije

Utorak, 23.11.2021 | Obuka
Na poligonima za obuku Mešovite artiljerijske brigade u kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu realizuje se redovna obuka vojnika roda artiljerije. 

Reč je o kolektivnoj obuci vojnika na služenju vojnog roka u drugom periodu obučavanja i dodatnom osposobljavanju novoprimljenih profesionalnih vojnika za obavljanje dužnosti u okviru posluga na artiljerijskim sistemima 152mm M-84 „nora“ i 155mm B-52 M-15 „nora“.

U ovom periodu obučavanja posebna pažnja se poklanja uvežbavanju borbenih radnji i postupaka prilikom posedanja vatrenog položaja, pravovremenog otkrivanja i uočavanja ciljeva, proračuna i pravilnog zauzimanja elemenata za izvršenje artiljerijskih gađanja, kao i radu posluga nakon izdavanja komande za gađanje. 

Uporedo sa obukom na artiljerijskim sistemima realizuje se i osposobljavanje pripadnika radarsko-meteorološke jedinice, tokom koje vojnici stiču znanja o uticaju vremenskih uslova na preciznost artiljerijske vatre i obučavaju se za upotrebu savremenih uređaja za meteorološko izviđanje.

Obuka vojnika u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi realizuje se tokom cele godine, a dodatnim obučavanjem, koje se redovno sprovodi u svim jedinicama Vojske Srbije, profesionalni vojnici se osposobljavaju za više dužnosti u okviru svog roda, čime se stvaraju uslovi za nesmetano izvršavanja namenskih zadataka u svim uslovima.

Povezane vesti