Provera individualne obučenosti vojnika

Četvrtak, 12.10.2023 | Obuka
U centrima za osnovnu obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu ove nedelje je realizovana provera individualne obučenosti vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2023“.

To je prva provera koju prolaze ročni vojnici, nakon šestonedeljne obuke, a njen cilj je da se utvrdi osposobljenost za samostalno izvršavanje taktičkih radnji i postupaka na bojištu, pravilno rukovanje naoružanjem i vojnom opremom i obavljanje dužnosti organa unutrašnje i službe obezbeđenja objekata.

Vojnici su prvog dana provere praktično rešavali zadatake iz taktičke obuke, dok su drugog dana demonstrirali znanja, sposobnosti i veštine za upotrebu sredstava i vojne opreme, nivo strojeve izgrađenosti i poznavanje Pravila službe Vojske Srbije.

Postignuti rezultati pokazuju da je ova generacija vojnika potpuno spremna za sledeću fazu obučavanja, koja ih očekuje nakon premeštaja u centre za specijalističku obuku. U ovim centrima oni će se osposobljavati za vojnoevidencione specijalnosti za koje su regrutovani, posle čega će biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije na realizaciju kolektivne obuke do završetka služenja vojnog roka.

Povezane vesti