Početak obuke nove generacije vojnika na služenju vojnog roka

Utorak, 7.3.2023 | Obuka
Obuka najmlađe generacije vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka svečano je počela danas u centrima Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu.

Vojnici su u prethodnih nekoliko dana prošli period prilagođavanja, upoznali se sa organizacijom života i rada u Vojsci Srbije, zadužili lično naoružanje i pripremili se za početak intenzivne obuke.

Narednih pet nedelja, oni će se osposobljavati za rukovanje ličnim naoružanjem i izvođenje osnovnih taktičkih radnji i postupaka u borbi, savladaće sadržaje iz strojeve obuke i Pravila službe, istovremeno unapređujući i svoje fizičke sposobnosti.

Nakon završetka osnovne obuke, vojnike očekuje osposobljavanje za specijalnosti u okviru rodova i službi za koje su regrutovani, a potom i tromesečna kolektivna obuka i aktivno uključivanje u realizaciju svakodnevnih zadataka u jedinicama Vojske Srbije.

Na dobrovoljno služenje vojnog roka mogu se prijaviti mladići i devojke koji u tekućoj godini navršavaju od 19 do 30 godina, a javni oglas za prijavu kandidata je stalno otvoren.

Povezane vesti