Takmičenje odeljenja za posebnu namenu Komande za obuku

Petak, 25.7.2014 | Obuka

Na Automatskom strelištu „Orešac“ kod Vršca juče je održano Prvo takmičenje odeljenja za posebnu namenu Komande za obuku, u kojem je učestvovalo deset jedinica. Takmičenju su, pored komandanta Komande za obuku general-majora Đokice Petrovića, prisustvovali predstavnici uprava Generalštaba, načelnici odeljenja za obuku Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i PVO.

Na Automatskom strelištu „Orešac“ kod Vršca juče je održano Prvo takmičenje odeljenja za posebnu namenu Komande za obuku, u kojem je učestvovalo deset jedinica.

Takmičenju su, pored komandanta Komande za obuku general-majora Đokice Petrovića, prisustvovali predstavnici uprava Generalštaba, načelnici odeljenja za obuku Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i PVO i glavni podoficir Vojske Srbije.

Cilj nadmetanja jedinica Komande za obuku, koje se sastojalo od marša, tokom kojeg su rešavani brojni taktički zadaci i savlađivane različite prepreke, i taktičke vežbe s bojnim gađanjem, bio je provera fizičke pripremljenosti i vojnostručne i vatrene osposobljenosti odeljenja i pojedinaca u izvršavanju posebnih zadataka, poput odbrane ugroženih objekata.

Jednodnevno takmičenje održano je poslednjeg dana višednevnog logorovanja, tokom kojeg su pripadnici deset takmičarskih jedinica, oficiri, podoficiri i vojnici Prvog, Drugog i Trećeg centra za obuku, centara za obuku Kopnene vojske, Logistike, Veze i informatike, Centra za usavršavanje kadrova ABHO i komandi za razvoj Beogradske, Timočke i Rasinske brigade, prema svim propisima i pravilima boravka na terenu, organizovali život i rad u logorskoj prostoriji.

Same pripreme za takmičenje bile su veoma kratke, što je bio preduslov za objektivno sagledavanje dostignutog stepena obučenosti odeljenja za posebne namene u izvršavanju specifičnih zadataka.

U tom cilju izabrane su i strogo vojničke discipline, za čije savlađivanje je, pored brzine i izdržljivosti, bila potrebna i sigurna ruka. Takmičenje je obuhvatilo marš od 15 kilometara i desetak radnih tačaka na kojima su desetočlane takmičarske jedinice, ili njihovi izabrani pripadnici, pokazali stečeni nivo veština i znanja iz topografije, izvlačenja vozila, bacanja bombe u metu, savlađivanja kontaminiranog zemljišta, žičanih i vodenih prepreka, izvlačenju ranjenika... Svaka jedinica imala je komandira, vozača, bolničara i sedam strelaca.

Najatraktivnije radne tačke bile su bacanje bombe u metu, gde su se posebno iskazivala trojica izabranih pripadnika odeljenja, savlađivanje žičane prepreke puzanjem i prelaz preko vodene prepreke veslanjem u desantnim čamcima.

Poslednji deo takmičenja, odnosno taktička vežba s bojnim gađanjem automatskom puškom i ručnim raketnim bacačem, doneo je discipline koje su vojnicima uvek posebno zanimljive.

Bodovanje i rangiranje jedinica izvršeno je na osnovu postignutih vremena u izvršavanju zadataka i preciznosti iskazane u drugom, vatrenom delu takmičenja.

Posle višesatne borbe za svaku sekundu i svaki pogodak u metu, na kraju takmičarskog dana, pred postrojenim jedinicama i gostima, na pobedničko postolje su se, zasluženo, popeli komandiri odeljenja Centra za obuku Kopnene vojske, Komande za razvoj Beogradske brigade i Centra za obuku veze i informatike, koja su osvojila prva tri mesta.

Čestitajući postignut uspeh i dodeljujući pehare najboljima, komandant Komande za obuku general-major Đokica Petrović je istakao zadovoljstvo zbog prikazanog nivoa veština i znanja u savlađivanju vojničkih veština.

- Ovo je prvi put da organizujemo takmičenje odeljenja za posebne namene u jedinicama Komande za obuku. Takmičarski duh u savlađivanju vojničkih veština i izvršavanju vojničkih zadataka pokazao je da imamo i želje i znanja da ono što radimo i zbog čega postojimo, a to je odbrana otadzbine, radimo najbolje što umemo. Borba za svaku sekundu, za svaki pogodak u metu, težnja da uvek pružimo za nijansu više, predstavlja obeležje pripadnika Komande za obuku i zato je ovo takmičenje najbolja prilika da to i pokažemo. Čestitam najboljima, a od onih drugih tražim više rada i bolje rezultate — rekao je general-major Đokica Petrović.

Povezane vesti