Ministar Vulin u Komandi za obuku Vojske Srbije

Ponedeljak, 31.7.2017 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, obišao je danas Komandu za obuku Vojske Srbije u kasarni „Topčider“.

Komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović upoznao je ministra odbrane sa misijom, nadležnostima i zadacima, naglašavajući da su realizacijom planiranih sadržaja obuke značajno unapređene sposobnosti pripadnika svih vidova i rodova Vojske Srbije.

Ministar Vulin, tom prilikom, je istakao da je visoka obučenost naših starešina i svakog našeg vojnika od najvećeg mogućeg značaja za vojsku.

- Srpski vojnik se uvek odlikovao svojom ljubavlju prema slobodi, svojim osećajem odgovornosti, dužnosti, ali i izuzetnom i visokom obučenošću. Moguće je da neko ima bolju tehniku od nas, ali nije moguće da neko ima boljeg vojnika od nas, da ima bolje obučenog vojnika od nas. Ipak, bez obzira na velike napore koje ulaže i Ministarstvo i Vojsku, koje ulaže Generalštab, koje ulaže Komanda za obuku, sve to nije dovoljno bez pomoći čitave države i čitavog društva. Zato mi moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Nijedna vojska na svetu nije dovoljno brojna, i nijedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama ukoliko nema podršku čitavog stanovništva, ukoliko nema podršku svih građana jedne zemlje – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, da bi to bilo moguće, moramo da razmišljamo o načinima i mehanizmima kako da vratimo obučenost, kako da vratimo određene kurseve, kako da vratimo određene tehnike po kojima bi se najšire stanovništvo ponovo obučavalo svim onim veštinama i znanjima koja su potrebna da bi se branila zemlja.

- Komanda za obuku radi izuzetan posao, naša vojska može da se meri sa bilo kojom drugom armijom po nivou i kvalitetu obučenosti, ali bez podrške čitavog naroda, to jednostavno neće biti dovoljno, i Srbi to sebi, sigurno neće dopustiti – zaključio je ministar Vulin.

Povezane vesti