Obeležavanje Međunarodnog dana mirovnih snaga Ujedinjenih nacija

Petak, 27.5.2022 | Multinacionalne operacije
U Centru za mirovne operacije Vojske Srbije u Beogradu danas je obeležen Međunarodni dan mirovnih snaga Ujedinjenih nacija — 29. maj, kojim Ujedinjene nacije i države članice odaju počast svim učesnicima mirovnih misija, a posebno onima koji su život izgubili u službi mira.

Obeležavanju praznika prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, sa članovima svog kolegijuma, supruga i deca potpukovnika Dejana Stanojevića — oficira Vojske Srbije koji je poginuo u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongu, predstavnici organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i drugi gosti.

General Mojsilović je u svom obraćanju čestitao praznik svim pripadnicima Vojske Srbije koji su učestvovali ili sada učestvuju u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i odao im priznanje na profesionalnom  i stručnom angažovanju kojim su zavredeli poštovanje u međunarodnom okruženju i dostojno predstavljali Srbiju i njenu vojsku.

Govoreći o aktivnostima u okviru druge misije Vojske Srbije, načelnik Generalštaba je istakao da Vojska Srbije kontinuirano unapređuje svoje sposobnosti za učešće u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije i detaljno analizira moguća buduća angažovanja u misijama širom sveta, kako bi spremno dočekala svaki zadatak koji pred nju postavi državno rukovodstvo.

U okviru obeležavanja praznika, general Mojsilović i supruga poginulog potpukovnika Stanojevića otkrili su Memorijalni zid u Centru za mirovne operacije sa fotografijom ovog oficira Vojske Srbije koji je stradao 29. marta prilikom realizacije redovnog zadatka izviđanja iz vazduha u misiji Ujedinjenih nacija u Kongu.

Povezane vesti