Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u mirovnu operaciju UN u Libanu

Ponedeljak, 23.12.2019 | Multinacionalne operacije
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas, u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu, svečanom ispraćaju pešadijske čete iz Treće brigade Kopnene vojske i voda za zaštitu snaga iz Komande za obuku u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija u Republiku Liban (UNIFIL).

U multinacionalnu operaciju UNIFIL upućuje se 161 pripadnik Vojske Srbije koji će biti angažovani na očuvanju mira u Libanu.

Ministar Vulin poručio je mirovnjacima da ne zaborave da nose plavu beretku sa znakom Ujedinjenih nacija, ali i da nikada ne zaborave da nose „srpsku zastavu i srpsku uniformu“.

— Vi jeste tamo mirovnjaci i vojnici Ujedinjenih nacija, ali vi ste i tamo i ovde, u svom životu gde god da ste, uvek i iznad svega — vojnici Vojske Srbije. Vi čuvate našu zastavu i naše veliko i časno ime i oni koji su bili pre vas ostavili su vam poštovanje, naklonost, pažnju i ljubav ljudi sa kojima su radili. Ne smete da učinite ništa manje. Na vama je da sačuvate to čestito i lepo ime, da sačuvate poštovanje i ljubav koje su ostavili oni pre vas. Budite hrabri, vredni, disciplinovani, ali iznad svega vodite računa o svakome od vas. Da nam se vratite zdravi, uspravni, ponosni i bogatiji za jedno iskustvo, poručio je ministar odbrane.

Ministar odbrane uručio je zastave Republike Srbije komandiru pešadijske čete majoru Milanu Kuburiću i komandiru voda za zaštitu snaga kapetanu Željku Petroviću, koji su u ime kolega obećali da će sve poverene zadatke u misiji obavljati časno i profesionalno, u skladu s mandatom i zadacima misije.

Major Kuburić izjavio je da su svi pripadnici u potpunosti spremni za izvršenje zadatka. Kako je istakao, obuka je realizovana u više faza i bila je kompleksna, a od velikog značaja bila su iskustva pripadnika koji su ranije bili u mirovnim misijama.

Stariji vodnik prve klase Bojan Stojanović naglasio je da je spreman za misiju u Republici Liban i za zadatke koje će tamo izvršavati.

— Šest meseci ću biti odvojen od porodice, ali znam da ću za to vreme služiti svojoj državi, rekao je stariji vodnik prve klase.

Kako je istakao desetar Vladimir Milosavljević, počastvovan je što je deo kontingenta Vojske Srbije koja ide u Liban. On smatra da će kvalitetna obuka koju su izveli doprineti da zadatke u misiji uzvršavaju uspešno, ali dodaje i da će mu iskustvo iz misije značiti u profesionalnoj karijeri.

Povezane vesti