Novi medicinski tim Vojske Srbije u misiji EU u CAR

Sreda, 13.6.2018 | Multinacionalne operacije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je medicinski tim koji će biti upućen u misiju EU u Centralnoafričkoj Republici.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu sa pripadnicima medicinskog tima VS koji sutra putuje u Misiju Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike.

Vođa medicinskog tima, koji čine lekar i pet medicinskih tehničara, je potpukovnik Momčilo Đurić sa Vojnomedicinske akademije. On će kao savetnik za medicinska pitanja komandanta vojnih snaga u misiji narednih šest meseci biti zadužen za planiranje, organizovanje i sprovođenje preventivnih medicinskih mera, primarne zdravstvene zaštite, za medicinsku evakuaciju i spremnost za reagovanje u slučaju masovnih povređivanja.

Vojska Srbije je u ovoj misiji EU u Centralnoafričkoj Republici angažovana od 15. decembra 2016, kada su u misiju upućeni četvoročlani medicinski tim prvog nivoa i dvočlani tim za hitnu medicinsku pomoć. Sada je tamo angažovano sedam pripadnika Vojske Srbije – savetnik komandanta za medicinska pitanja, ujedno šef sanitetske službe u misiji i medicinski tim koji čine lekar i pet medicinskih tehničara. Do sada je u ovoj misiji angažovano 20 pripadnika Vojske Srbije.

Povezane vesti