Doček naših mirovnjaka iz Centralnoafričke Republike

Sreda, 28.2.2018 | Multinacionalne operacije

Pripadnici šestog kontingenta VS, koji su prethodnih šest meseci bili angažovani na medicinskom zbrinjavanju osoblja u misiji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), stigli su noćas u Beograd.

Na aerodromu „Nikola Tesla“, srpske mirovnjake dočekali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić i zamenik načelnika Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović.

Ministar Vulin je, tom prilikom, istakao da su pripadnici Vojske Srbije u mirovnoj misiji u Centralnoafričkoj Republici još jednom potvrdili zašto se Vojska Srbije tako visoko ceni u čitavom svetu.

- Svojom obučenošću, svojim znanjem, ali više od svega svojim ljudskim odnosom prema svima kojima je pomoć potrebna, pripadnici Vojske su još jednom potvrdili zašto je ova vojska tako voljena i u našem narodu, a zašto je tako cenjena gde god da se pojavi. Država Srbija može da bude zadovoljna kako se ponašaju njeni pripadnici i kako se o njenoj zastavi i o njenom imenu brine gde god se ona pojavi i gde god se ona nađe. Vlada Republike Srbije će nastaviti sa politikom uključivanja u mirovne operacije, jer smatramo da je ovo način ne samo da pokažemo koliko smo obučeni, koliko smo sposobni, već i koliko je ova zemlja u stanju da pomogne drugima koliko je potrebno doneti mir i kada je potrebno ublažiti ljudsku patnju – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, pripadnici Vojske Srbije dolaze iz naroda koji zna šta je muka, koji zna šta je patnja, i verovatno baš zato ih toliko vole i cene na teškim i opasnim delovima planete gde god je potrebno uspostaviti mir i gde kod je potrebno pokazati stručnost, ali iznad svega, ljudsko saosećanje.

- Čestitam komandantu i svim pripadnicima šeste rotacije mirovne misije u Centralnoafričkoj Republici, zahvaljujem im se na odnosu i na požrtvovanju koje su pokazali, zahvaljujem se i što je ime Republike Srbije i Vojske Srbije još jednom tako visoko cenjeno – poručio je ministar Vulin.

General Diković je istakao da su pripadnici Vojske Srbije uspešno realizovali još jedan zadatak u mirovnoj misiji UN u Centralnoafričkoj Republici, u bolnici nivoa 2, čiji je zadatak da pruži medicinsku pomoć svim snagama koje se nalaze u toj zemlji.

- Imao sam priliku i da ih na licu mesta prekontrolišem kako i šta rade i kako su organizovani i veliko je zadovoljstvo svih koji su sanitetski oslonjeni na ovu našu bolnicu. Komandant misije visoko je ocenio čitavu našu misiju – naglasio je general Diković čestitajući, takođe, komandantu kontingenta i svim pripadnicima.

Komandant srpskog kontingenta, pukovnik Jadranko Jukić, tokom referisanja ministru odbrane i načelniku Generalštaba, rekao je da su pripadnici šeste rotacije u misiji MINUSCA uspešno izvršili sve postavljene zadatke.

Govoreći o angažovanju našeg kontingenta u proteklih šest meseci, pukovnik Jukić je naglasio da su pripadnici Vojske Srbije bili veoma motivisani za izvršavanje svih zadaka, kojih je, često, bilo veoma mnogo i danju i noću.

- Bilo je dana kada smo imali i po tri medicinska tima i na aerodromu i nazad, kao i veoma teških situacija, ali sve smo zadatke zajedno izvršavali i u dogovoru – naglasio je pukovnik Jukić, odajući, tom prilikom priznanje svim pripadnicima šeste rotacije.

U okviru smene naših mirovnjaka, put Bangija, prestonice Centralnoafričke Republike, juče su otputovali pripadnici sedme rotacije Vojske Srbije koji će narednih šest meseci biti angažovani u misiji UN u toj afričkoj zemlji.

U misiji MINUSCA, osim pripadnika srpske vojne bolnice nivoa 2, angažovana su i oficiri na štabnim dužnostima, kao i oficiri na dužnostima vojnih posmatrača. Srpska vojna bolnica u Centralnoafričkoj Republici angažovana je od 11. decembra 2014. godine. 

Povezane vesti